گل لادن با نام علمی “TROPAEOLUM MAJUS” به انگلیسی ( nasturtium ) بومی آمریکای جنوبی است و مشتاقان به باغبانی، به ویژه آنهایی که علاقه زیادی به گیاهان گلدار دارند، تمایل زیادی دارند که گل لادن هم جزو باغچه گلهای آنها باشد.
این گیاه گلدار شاخ و برگهای چتر مانندی دارد و گلهای رنگارنگی را تولید میکند. اگر شانس دیدن رنگهای متنوع گل لادن را یافتید، قطعاً خواهید فهمید که چرا این گل در مناطق مختلف آمریکا، بومی شده است.
این گیاه در مناطق عاری از سرما زدگی دوام میآورد. انواعی از گلهای لادن که حالت رویشی به بالا دارند، میتوانند برای تزیین دیوارهای باغچه و یا داربستها به کار روند. انواع هیبریدی مختلف نیز با گونههای تولید کنندهی گلهای تک رنگ و یا دو رنگ وجود دارند. چیزهای دیگری هم در مورد این گیاه، علاوه بر گلهای زیبای آن وجود دارد؛ برگها و گلهای آن خوردنی هستند. برگهای ترد و نازک گل لادن طعم تند و فلفلی دارند و میتوانند در سالادها، سوپها، ریساتو و غیره به کار روند.
مراقبت از گلهای لادن آسان است و میتوانند به طور مستقیم در زمین کشت شوند. آنها هم چنین میتوانند در گلدان کشت شوند. با این که انواع زیادی از گل لادن را میتوان در سبدهای آویزان قرار داد اما نوع جمع و جور گل لادن، انتخاب بسیار عالی برای باغچه است. این مقاله دستور العملهایی را در مورد کاشتن گل لادن از بذر، همراه با اطلاعاتی در مورد نور، آبیاری و شرایط خاک فراهم کرده است.
این گیاه چند ساله در طول دوران رشد به 1 متر طول و یا بیشتر میرسد. دارای برگ های بزرگ، تقریبا دایره ای شکل، به قطر 3 تا 15 سانتی متر، به رنگ سبز مایل به زرد در بالا، با دمبرگ 5 تا 30 سانتی متری که در نزدیکی وسط برگ با رگه های متعدد و لبه های لوب دار میباشد.
گل آن 2.5 تا 6 سانتی متر قطر ، با پنج گلبرگ و هشت پرچم و اسپور 2.5 تا 3 سانتی متر است و رنگ آن زرد تا نارنجی و به قرمز متفاوت است که اغلب تیره تر در قاعده از گلبرگ میباشند.
میوه آن 2 سانتی متر پهنا ارد و از سه بخش تشکیل شده و هر بخش دارای یک بذر منفرد بزرگ به طول 1 تا 1.5 سانتی متر می باشد.
از مهمترين خصوصيات براي شناسايي آن ، برگهاي چرمي شكل و گلهاي آن است كه محور گل از انتهاي گل به آن نچسبيده است بلكه از وسط گلبرگها وارد گل شده و انتهاي گلبرگها آزاد است .
بیشتر بخشهای این گیاه به ویژه برگ هایش طعم شاهی می دهد از این رو به آن شاهی هندی هم می گویند.
Contents
آبیاری گل لادن :
اگر چه برگها به خاطر تغییرات فصلی، زرد رنگ میشوند اما زرد شدن برگها میتواند نشانهای از آبیاری اضافی و بیش از حد نیز باشد. گلهای لادن به آب خیلی زیادی نیاز ندارند. اگر در منطقهای زندگی میکنید که بارندگی در طول تابستان زیاد است، پس به آبیاری گیاه نیاز نیست. اگر در چنین منطقهای زندگی نمیکنید آبیاری عمیق به صورت دو بار در هفته کافی خواهد بود. قبل از آبیاری، خاک را با گذاشتن تکه چوب و یا انگشت خود در آن، کنترل بکنید. وقتی خاک خشک است گیاه را آبیاری بکنید. هم چنین گیاه را در صبح آبیاری بکنید.
نور مورد نیاز گل لادن :
این گیاه در آفتاب کامل، بهترین رشد را دارد. اگر مکان کاشت حداقل ۶ ساعت نور خورشید را دریافت کند، گیاه زنده میماند و دوام میآورد. این گیاه میتواند سایهی آفتاب را نیز تحمل کند اما اگر گیاه را در مکانی که نور خورشید فراوان را دریافت نکند قرار دهید، گل دادن فراوان آن را نخواهید دید. اگر در منطقهی گرمسیری زندگی میکنید، توصیه میشود که آن را از سوزانده شدن توسط آفتاب بعد از ظهر، حفاظت بکنید. اگر گیاه را درون خانه نگه میدارید، مکانی را پیدا کنید که در آن، گیاه در معرض بادهای شدید و یا جریانهای سرد قرار نگیرد.
دمای مناسب گل لادن :
بهترین گلدهی را در دمای حدود ۲۵ درجه دارد . هر مقدار که هوا گرمتر شود عمر گلها نیز کوتاه تر می شود و با فرارسیدن روزهای گرم تابستان و افزایش دما به بیش از ۲۸ درجه سانتیگراد از گلدهی گیاه کاسته می شود به همین دلیل بسیار لازم است تا گیاه را در برابر تابش نور مستقیم آفتاب در بعد از ظهرهای گرم تابستان حفاظت کنیم.
خاک گل لادن :
شرایط خاک سبک با زهکش خوب مناسب این گیاه است و در خاکهایی که از نظر مواد غذایی فقیر است نیز رشد می کند. گلدهی این گیاه در خاکهایی که فقیر از مواد غذایی هستند اثبات شده است بنابراین بهتر است که در مخلوط خاکی این گیاه از کود پوسیده دامی و یا خاک برگ استفاده نشود. شما می توانید از خاک رد لیبل افارم استفاده کنید که در فروشگاه افارم پلاس موجود است.
کوددهی و تغذیه گل لادن :
بکارگیری کود برای این گیاه باید با احتیاط صورت گیرد زیرا غنی بودن محیط رشد آن موجب کاهش گلدهی گیاه لادن می شود. بنابراین بهتر است که اولا از کودهایی که حاوی میزان بیشتری از فسفر در برابر نیتروژن است استفاده کنیم و همچنین میزان غلظت کود را که کارخانه سازنده برای سایر گیاهان زینتی توصیه کرده است به نصف و حتی یک چهارم کاهش داده و سپس استفاده کنیم.
تکثیر گل لادن
کاشت از طریق بذر:
بذرهای گل لادن را به مدت ۲۴ ساعت در آب ولرم بخیسانید. همچنین میتوانید برای جوانهزنی مطمئنتر، بذر را در محلول کلشی سین (محلول کلشی سین: ۷/۵ میلی لیتر گلیسرین + ۲/۵ میلی لیتر آب + مؤمیان چند قطره + پودر کلشی سین) با غلظت ۰/۵ تا ۱/۵ درصد خیس کنید.هر دو بذر را در یک گلدان کوچک، در عمق یک سانتیمتری بکارید.مقداری از همان خاک حدود یک تا دو سانتیمتر روی بذرها بریزید و خوب آب بدهید.گلدان را در مکانی نیمه سایه بیرون از منزل و یا در کنار پنجرههای جنوبی آپارتمان قرار دهید.معمولا بین ۵ تا ۱۰ روز، جوانه ها از خاک بیرون میزنند.
کاشت از طریق قلمه:
قلمه را از ساقههای سالم، سخت و قوی گل لادن انتخاب کنید.برگهای آن را با قیچی باغبانی یا چاقوی تیز که قبلا ضدعفونی کرده اید، جدا کنید.دو تا سه بند از ساقه برای زدن قلمه کافی است.قلمهها را داخل یک لیوان آب در پشت پنجره که آفتاب خوب داشته باشد، قرار دهید.قلمه گل لادن خیلی زود ریشهدار میشود. بعد از مشاهده اولین ریشهها، قلمه را به گلدان منتقل کرده و در خاک مناسب بکارید.مراقب باشید به ریشههای نازک و ظریف گیاه در هنگام انتقال و کاشت در گلدان، آسیب نرسد.
آفات گل لادن و بیماریها:
شتهها، کنههای تارعنکبوتی و شپشکها میتوانند مشکلاتی را برای این گیاه ایجاد کنند. در شرایط مرطوب و زهکش نامناسب خاک همراه با سایه بیش از اندازه محیط برخی بیماریهای قارچی بخصوص سفیدک پودری و بیماری لکه برگی میتواند شیوع یابد.
شتهها میتوانند از شاخ و برگ تغذیه بکنند در نتیجه به آنها آسیب بزنند. برای از بین بردن شته ها و شپشک ها میتوانید و اوایل بهار و اوایل پاییز، گیاه را با سم کنفیدور اسپری و آبیاری نمایید.
برای از بین بردن کنه عنکبوتی نیز میتوانید تمام اندام های بیرونی گیاه را با محلول سم کنه کش (مانند پروپارژیت) محلول پاشی نمایید.
خواص گل لادن
میتوان از گل لادن برای راحتی دفع، مقابله با سرماخوردگی و مراقبت از مو استفاده کرد.
اگر جز افرادی هستید که جعبهی کمکهای اولیهتان را پر از داروهای رنگ و ورانگ نمیکنید، اگر اعتقادی به داروهای امروزی ندارید و به قول بنده خدایی آنها را گچ میدانید و اگر طرفدار داروهای گیاهی و طبیعی هستید این مطلب به دردتان میخورد.
میخواهیم 3 خاصیت گل لادن را بازگو کنیم. لوئی چهاردهم دستور داد این گل را به خاک فرانسه وارد کردند تا از قابلیت تزئینی آن استفاده کنند. اما باید بدانید که این گل علاوه بر رنگهای زیبا و دل انگیز آن خواص درمانی نیز دارد. میتوان از این گل لادن برای راحتی دفع، مقابله با سرماخوردگی و مراقبت از مو استفاده کنید.
گل لادن برای راحتی دفع: دانههای خشک گل لادن خواص ملینی دارد. در واقع این دانهها عمل دفع را راحتتر میکند. 70 گرم دانهی خشک گل لادن را پودر کنید. 150 گرم عسل به آن اضافه کنید. هر روز تا زمانی که حالتان بهتر شود 3 قاشق چایخوری میل کنید.
گل لادن برای مقابله با سرماخوردگی: سرماخوردگی، سرفه، برونشیت و غیره. گل لادن مانند یک پزشک مهربان به سراغ درمان گلو و سینهی شما میرود. گلبرگها و برگهای خشک گل لادن را دم و میل کنید. این دم کرده تب شما پایین میآورد و خواب راحتی به شما هدیه میدهد.
گل لادن برای مراقبت از مو یکی دیگر از خواص گل لادن یاری رساندن به موهای آسیب دیده است. گل لادن باعث درخشندگی و تقویت موها میشود و با ریزش آنها مقابله میکند. برای این کار داخل یک لیتر آب یک مشت برگ، گلبرگ و دانه های خشک لادن را ریخته و به مدت 15 دقیقه بجوشانید. اجازه دهید این جوشانده خنک شود. موهایتان را با شامپوی همیشگیتان شستشو دهید و این محلول را روی موهایتان بریزید. 10 تا 15 دقیقه صبر کنید و آب بکشید.