گل کاغذی: نکات طلایی نگهداری از این گیاه گرمسیری

گل کاغذی گیاهی است نسبتاً مقاوم بسیار زیبا با گلهایی با رنگهای جذاب که نمای بی نظیری به محیط می بخشد. در این مقاله به توصیف شرایط نگهداری گل کاغذی، روش تکثیر و قلمه زنی گل کاغذی، علت زرد شدن برگ گیاه گل کاغذی و… خواهیم پرداخت.
خواستگاه گیاه گل کاغذی، مناطق گرمسیری و نواحی نیمه گرمسیری آمریکای جنوبی می باشد و برای اولین بار در برزیل یافت شده است. نام علمی آن Bouguainvillea glabra می باشد، گیاه گل کاغذی یک درختچه با رشد بسیار زیاد هست که به تناسب گونه گیاه، ارتفاع آن متفاوت است. ولی به طور میانگین ارتفاع این گیاه در گلدان حداکثر به حدود 2 تا 3.5 متر میرسد. گل کاغذی نوعی گیاه بالارونده محسوب شده و این گیاه میتواند بر روی طاقچه های چوبی، گلدان، نردهها، پوشش زمین رشد کند و منظره بسیار زیبایی را ایجاد نماید.
برگهای گیاه گل کاغذی، نسبتاً سبز روشن و تخم مرغی شکل می باشد و بر روی ساقه های آن خارهای خشنی وجود دارد که به بالا رفتن گیاه گل کاغذی کمک میکند. زیباترین قسمت گیاه گل کاغذی، وجود گلهای رنگارنگ آن است؛ چیزی که در واقع برگهای گیاه محسوب میشوند و نام دقیق آنها برگک یا براکته است که گلهای سفید و کوچک این گیاه در داخل آن قرار گرفته است.
اگرشرایط نگهداری گیاه گل کاغذی به خوبی فراهم شود، این گیاه از اوایل بهار تا اواسط تابستان گل میدهد. بعضی از انواع گل کاغذی دارای شکوفه های رنگارنگ و بعضی نیز معطر می باشند، بیشترین میزان گلدهی گیاه گل کاغذی در تابستان می باشد. همانطور که گفته شد عامل زیبایی گل کاغذی، براکته یا برگک های سه تایی گلبرگ مانند است. در سال های اخیر انواع گل کاغذی که دارای بیش از سه براکته هستند معرفی شده است که در این گونه ها گل واقعی وجود ندارند.
گیاه گل کاغذی قابلیت بونسای شدن را دارد. از گیاه گل کاغذی در کشورهای مختلف به عنوان پوشاننده دیوارها هم استفاده می شود، این گیاه برای گلدهی و رشد خوب، به نور زیاد و همچنین آبیاری متوسط نیاز دارد. در ادامه به بررسی تمامی نیازها و نحوه نگهداری و تکثیر گیاه گل کاغذی خواهیم پرداخت.
Contents
نور و مکان مناسب گیاه گل کاغذی
برای اینکه این گیاه بیشترین تعداد گل را بدهد و شاداب باشد نیاز به نور کامل یا حداقل شش ساعت در روز، نور مستقیم خورشید دارد.
اگر گل کاغذی شما حتی در تابستان هم گل نمیدهد احتمالا باید گیاه را به مکانی نورگیرتر منتقل کنید.
بهترین محل برای این گیاه در باغچه شما، کنار دیواری جنوبی یا غربی است تا نور و گرمای دلخواهش را دریافت کند.
نگهداری گل کاغذی در زمستان نیاز به دقت فراوان دارد. اگر در منطقه شما زمستان سردی وجود دارد باید این گیاه را با یک پارچه یا پتو بپوشانید تا سرما به آن آسیب نزند و باعث مرگ گیاه نشود و بهتر است این پوشش گرم به گونهای باشد که چارچوب داشته باشد تا با گیاه مستقیما تماس پیدا نکند و همچنین در طول روز این پوشش را کنار بزنید تا نور خورشید به گیاه برسد.
گلهای کاغذیای که در داخل گلدان و درون خانه نگهداری میشوند فصل گلدهی کوتاهتری دارند.
گلدان گیاه را بهتر است در کنار یک پنجره جنوبی قرار دهید و اگر میتوانید گیاه را تابستان به بیرون از خانه منتقل کنید.
باید این را بدانید که گل کاغذی در داخل گلدان بیشتر در معرض سرمازدگی است تا گل کاغذیای که در باغچه زندگی میکند.
در فصول سرد گیاه را به مکانی گرم منتقل کنید یا با یک پوشش گرم گیاه را بپوشانید.
آبیاری:
گل کاغذی گیاهی است که تحمل نگهداری آب در آن بالاست و میتواند در برابر کم آبی مقاومت کند. بهتر است آب مورد مصرف در آبیاری گل کاغذی مدتی دپو شده باشد تا کلر آن از بین رفته باشد. آب دادن خوب در فصل رشد این گیاه (بهار تا تابستان) باعث سالمتر بودن و گل دادن بیشتر این گیاه میشود.
گل کاغذی دوست ندارد که دایماً سطح خاک آن خیس باشد. برای تشخیص زمان آبیاری گیاه گل کاغذی کافیست هفتهای یک بار خاک گیاه را با انگشت خود امتحان کنید تا میزان رطوبت را متوجه شوید و اگر دو سانتیمتر بالایی سطح خاک خشک بود، بهترین زمان آب دادن به گیاه است و در حالت طبیعی سه تا چهار هفته یکبار مناسب است.
گیاه گل کاغذی که در زمین کاشته شده باشد را تا جایی که تمام خاک خیس شود، سیراب نمایید. برای گیاهی که در گلدان است تا جایی باید آب داد که مقدار اضافی آن از زیر گلدان خارج شود. بعد از سی دقیقه تمام آب خارج شده در سینی زیر گلدان را خالی کنید تا ریشههای گیاه آسیب نبیند.
آبیاری گیاه گل کاغذی که تازه تهیه کرده اید بدین شکل است که وقتي گلدان را انتخاب کرديد و گیاه را تحویل گرفتید، تازه کارتان با آن شروع مي شود. آب دادن در دو نوبت 11 صبح و 4 بعدازظهر و آبپاشي با آبپاشهاي دستي برای گلدان و یا در باغچه انجام شود. اين دستورالعمل براي روزهاي اول ورود گياه الزامی است.
دمای مناسب برای گل کاغذی:
دمای ایده آل برای گل کاغذی 30 درجه سانتی گراد است. به سرما حساس بوده و در مناطق با سرمای زیر صفر درجه باید در زمستان به گلخانه منتقل شود. در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری می توان آن را در فضای آزاد کاشت. پس در شهرهایی مانند اهواز و آبادان و … میتوانید این گیاه را در حیاط هم بکارید.
کوددهی:
بهترین زمان برای کوددهی به گل کاغذی در فصل رشد (بهار تا تابستان) این گیاه است.
به گیاه در زمین کاشته شده کود گرانوله بدهید و به گیاه در گلدان کاشته شده کود مخصوص گیاهان گلدار به همراه ریز مغذی ها با عدد نشانه 12.12.36 که دو برابر رقیق شده باشد بدهید.
این کار را در اوایل بهار آغاز کنید و تا نیمههای تابستان ادامه دهید.
خاک مناسب گیاه گل کاغذی
گیاه گل کاغذی در خاکی سبک که قابلیت زهکشی خوبی داشته باشد و آب را در خود نگه ندارد، به خوبی میتواند رشد کند. اما اگر زهکشی خوبی نداشته باشد ریشههای گیاه به سرعت پوسیده خواهند شد.
این گیاه در خاکی که مقداری اسیدی باشد، رشد بهتری دارد؛ یعنی تقریبا pH خاک بین 5 تا 5/6 باشد و چنانچه خاک قلیایی بود، قلیایی بودن آن را با کمی کود اسیدی از بین ببرید.
هر چقدر خاک مورد استفاده از لحاظ مواد آلی غنیتر باشد، نیاز به کود مکمل کمتر میشود. از جمله خاک های سبکی که در بازار وجود دارند و می توانید از آن برای گل کاغذی استفاده نمایید ترکیبی از خاک برگ به همراه پیت ماس و پرلیت و ورمیکولیت هستند. دلیل اضافه کردن ورمیکولیت این است که خاک بتواند مقداری از آب مورد نیاز گیاه را ذخیره کند تا از طریق ریشه ها جذب شود.
همچنین میتوانید از خاکهای آلی مجموعه افارم پلاس با نام گرین لیبل استفاده نمایید.
سمیّت گیاه گل کاغذی:
با توجه به شیره ای که گیاه تولید می کند، برای حیوانات خانگی به صورت خفیف سمی محسوب می شود. خود برگها سمی نیستند، اما یک خراش توسط یکی از خارها می تواند منجر به عفونت پوستی یا واکنش آلرژیک شود، بنابراین مطمئن شوید که مراقب حیوانات خانگی خود هستید! اگر بوگنویل توسط انسان بلعیده شود، سمی نیست و گیاهی سمی محسوب نمی شود. بدن ما می تواند با خوردن گیاهی مانند این مقابله کند، اما بسیاری از حیوانات مانند گربه ها و سگ ها ممکن است بیماری یا علائم خفیفی را تجربه کنند.
هرس کردن گیاه گل کاغذی:
هرس کردن گل کاغذی نیاز به دقت و مهارت کافی دارد. در صورتی که این گیاه به درستی و در زمان مناسب هرس نشود وارد یک فاز رویشی خاص میشود که به جای گل بر روی ساقههای آن خارهای بلندی میروید. این خارها کمک میکنند تا گیاه به سمت نور بچرخد.
برای هرس کردن صحیح باید در فصل رشد ساقههای گیاه را حدود یک سانت هرس کنید تا گل کاغذی تشویق به رشد ساقهها و دادن گلهای بیشتر شود.
این گیاه به هرس کردن واکنش خوبی نشان میدهد. میتوانید ساقههای زیرین این گیاه را قیچی کنید تا انرژی گیاه برای رشد ساقههای بالایی متمرکز شود.
اگر میخواهید هرس کردن را به قصد کوچکتر کردن گیاه انجام دهید باید صبر کنید تا فصل گل دادن گیاه تمام شود. بهترین زمان برای این کار اواخر پاییز یا اوایل بهار است، زمانی که سرما و یخبندان تمام شده باشد و هنوز گیاه شکوفهای نداشته باشد.
حتما ابزار هرس کردن خود را قبل و بعد از هرس کردن با الکل ضد عفونی کنید تا باعث انتقال بیماری بین گیاهان نشوید.
تکثیر گل کاغذی:
بهترین فصل تکثیر گل کاغذی فصل بهار است. گیاه گل کاغذی را میتوان به از دو طریق تکثیر کرد. یکی قلمه زدن و دیگری از طریق بذر
تکثیر از طریق قلمه زدن
آسانترین روش تکثیر گل کاغذی قلمه زدن آن است. قلمه زدن گل کاغذی روشی است که در هر زمان از سال میتوان اینکار را انجام داد.
برای بریدن ساقه باید سراغ بخش نرمچوب آن رفت.
نرمچوب قسمتی از گیاه است که به تازگی جوانه نزده اما هنوز خیلی چوبی و سفت نیز نشده است.
ساقهای با مشخصات گفته شده انتخاب کنید و حدود 10 الی 15 سانت از آن را ببرید به طوری که بر روی آن حداقل 4 الی 6 گره باشد.
گره بخشی از ساقه است که ساقههای دیگر بر روی آن میرویند یا شکوفهها از آنجا ظاهر میشوند.
میتوانید ساقه بریده شده را در یک هورمون ریشه قرار دهید که البته این کاری اختیاری است.
تمام برگها را از روی شاخه پاک کنید و آن را به صورت ایستاده در ترکیبی مساوی از پرلیت و پوده قرار دهید.
ساقه را حدود سه الی پنج سانت در ترکیب گفته شده فرو کنید و جای آن را محکم کنید.
سعی کنید محیط گلدان را گرم نگه دارید و به آن آب دهید تا مرطوب بماند اما بیش از حد خیس نکنید.
بعد از چند ماه قلمه شما ریشه میدهد و شما یک گل کاغذی جدید خواهید داشت.
تکثیر از طریق بذر:
تکثیر گل کاغذی از طریق بذرها روشی غیر معمول اما انجام شدنی است.
در پاییز گیاه شما بذرهایی را در مرکز گلهای سفید کوچک خود و در غلافی درست میکند و ما برای تکثیر به آن نیاز داریم.
این غلاف را از گل های کاغذیجدا کنید و آنها را خشک کنید سپس میتوانید بذرهای گیاه را از آن خارج کنید.
این بذرها را میتوان در هر زمان از سال کاشت به شرطی که محیطی گرم برایشان فراهم کنید.
این بذرها برای جوانه زدن عجلهای ندارند و ممکن است این کار یک ماه یا بیشتر طول بکشد پس صبور باشید.